2022. szeptember 9., péntek

Szalalkális túrós

Mutatós, finom túrós "lepény"

Saját süti, saját fotó 

Saját süti, saját fotó / szalalkális túrós ajándék szállításra kész

Hozzávalók:

35 dkg liszt, 

5 dkg margarin, 

15 dkg porcukor, 

1 cs. szalalkáli (15 gr.), 

2 egész tojás

kevés tejföl kb. 1 púpos teáskanálnyi. 

A lisztet a vajjal elmorzsolni, hozzátenni a többi anyagot, kevés tejföllel puha tésztát készítünk. A tejfölt lassan adagolni, mert a cukor elolvad és esetleg túl lágy lesz a tészta, kb. 1/2 dl tejföl szükséges vagy kevesebb (liszttől és tojás nagyságától függ). 

Egy órát pihen a tészta, majd 2 lapot nyújtunk erősen lisztezett deszkán. 

200 Celsius fokon előmelegített forró sütőben sütjük sütőlemezen vagy tepsi hátán, amit jól be kell kenni margarinnal. Kb. 4-5 perc alatt megsül a sütemény.

5x3 cm-es darabokra vágtam és porcukrozva tálaltam. 

Töltelék: 25 dkg margarint jól kikeverni 20 dkg porcukorral majd tovább keverjük az 50 dkg túróval. Esetleg reszelt citromhéjat és mosott, átválogatott mazsolát tehetünk bele ízlés szerint (ha nem teszek bele egyiket sem, akkor 1 cs. vanílis cukrot szórok hozzá). 

Az alsó lapot (azt a lapot, amelyik nem olyan mutatós) megkenjük a túrós krémmel, erre pedig rátesszük a szebb másik lapot.

Jó, ha előző nap készítjük, mert a szalalkális sütemény frissen törik, nem lehet szépen szeletelni. A lapokkal is óvatosan kell bánnunk!

Régi munkatársnőmtől származik 1994-ből a recept, köszönet Némethné Julikának! Azóta annyit változtattam rajta, hogy nem 3 db tojás sárgájával készítem, hanem 2 egész tojással, mert nem szeretem a nyers tojás fehérjét a krémhez adni.

A szalalkális sütemény sütése során kicsit kellemetlen szúrós szagú, viszont az elkészült süteményünk finom, lyukacsos, könnyű állagú. 

Nincsenek megjegyzések: