2015. május 8., péntek

Petyka

Pletyka, google fotó

Pletyka - ne engedd meg magadnak!

"Hallottad már a három asszony esetét, akik elhatározták, hogy vallják egymásnak gyengeségeiket? Az első beismerte, hogy túl sokat iszik. A másik bevallotta, hogy irígykedik mások jó külsejére. A harmadik nem mondott semmit, a másik kettő hát faggatni kezdte arról, mi az ő gyengesége. Végül kibökte: "A pletyka. Már alig várom, hogy elmehessek innen, és rólatok beszéljek!" 

Fordítsuk most komolyra a szót! A Biblia nagyon kemény szavakat használ a pletyka vonatkozásában: "Aki vigyáz a szájára, megtartja életét, aki feltátja száját, arra romlás vár" (Példabeszédek 13, 3). "Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló" Kalab 126. "Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól" (1Péter 3,10). 

A pletyka olyan, mintha sarat dobálnánk egy falra - lehet, hogy nem ragad oda, de piszkos nyomát rajtahagyja. Egy ilyen nyom pedig egy életen át ottmaradhat! Mielőtt tehát sárdobálásba kezdesz, ellenőrizd, hogy mi a célod! Kérdezd meg megadtól, mekkora kárt fogsz okozni és hogyan érzed majd magad aztán? Salamon az mondta: "Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi") Példabeszédek 18,21). Felfogtad? Saját szavaid gyümölcsét fogod enni. Azt aratod majd, amit vetettém akár jót, akár rosszat. 

A lényeg: ha hibákat akarsz keresni valakiben, nézz a tükörbe! Ha elkezdesz dolgozni azon, hogy saját gyengeségeiden javíts, nem marad időd mások gyengeségeinek kipletykálására."

A fenti elmélkedések a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány napi elmélkedése, melynek írója Bob Gass. Negyedévre szólü kiadvány formájában megrendelhető a www.maiige.hu honlapon, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33.

Remélem, ezeket is érdemes elolvasnod, hasonló igei gondolatokat tartalmaznak:

Segítségre van szükséged http://irodaioldalak.blogspot.com/2012/11/segitsegre-van-szukseged.html  Segíts, fogadj el, sőt kérj segítséget! 


Vezetés. Magányos-e a vezető? Felnőni a vezetésre. http://irodaioldalak.blogspot.com/2013/12/felnoni-vezetesre.html  Mindannyian vezetők vagyunk, mert ugye lehet vezetni magunk fontos nyilvántartásait, családot, háztartást, csoportot, céget, stb. 😟

Nincsenek megjegyzések: